Haber Detayı
01 Aralık 2017 - Cuma 08:36 Bu haber 197 kez okundu
 
Kaktüs Yemek Menülerine Giriyor
Armut kaktüs artık özellikle kurak alanlarda gıda ve hayvan yiyeceği için değerli bir varlık olarak düşünülebilir. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çoğu zaman göz ardı edilen bu doğal kaynağın daha stratejik ve verimli kullanılması için çiftçilere ve politika yapıcılara yardım etmek amacıyla zor ekilen bu bitkinin uzmanlarını bu alandaki bilgi ve birikimlerini bir arada toplamak için buluşturdu.
MEYVECİLİK Haberi


Madagaskar’ın güneyindeki son yoğun kuraklık döneminde kaktüs, yerel insanların ve hayvanları için hayati bir gıda, yem ve su kaynağı olduğunu kanıtladı. Bu bitkiyi değersiz istilacı bir tür olarak görüldüğünden bitkinin kökünü kazımak için yapılan girişimlerin bir neticesi olarak aynı bölge ciddi bir kıtlık yaşadı. Ardından, hızlıca yeniden kazandırıldı.

 

Kaktüslerin çoğu yenilemezken, Opuntia türleri -özellikle yabani bir zararlı ottan ziyade bir bitki gibi işlendiğinde- daha fazlasını sunabilir. Bugün tarımsal olarak Opuntia ficus-indica (Hint inciri) alt türleri tabii yetişme ortamının ötesinde 26 ülkede doğallaştırıldı. Güçlü dayanıklılığı bu bitkiyi faydalı bir gıda ve sürdürülebilir tarımsal ve hayvancılık sistemlerinin bir parçası haline getiriyor.

 

Armut kaktüsün etkin olarak nasıl yönetileceğine dair bilgiyi yaymak için FAO ve ICARDA (Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi) Armut Kaktüsün Bitki Ekolojisi, Yetiştirilmesi ve Kullanımı adlı bitkinin genetik kaynaklarını, fizyolojik özelliklerini, toprak tercihlerini ve zararlı böceklere karşı dayanıklılığına dair güncellenmiş yaklaşımını anlamaya yönelik kitabı kullanıma sürdü. Kitap aynı zamanda bu bitkinin yemekte nasıl kullanılabileceğine dair ipuçları sunuyor. Bu zaten yerli Meksika’da yüzyıllardan beri yemeklerde kullanılırken artık Sicilya’daki gurme geleneğinde de güçlü şekilde yerleşiyor.

 

FAO Bitki Üretimi ve Koruma Birimi Direktörü Hans Dreyer “İklim değişikliği ve artan kuraklık riskleri sıradan kaktüsleri birçok bölgede temel bir bitki statüsüne yükseltmek için çok güçlü sebepler.” dedi.

 

Armut kaktüs yetiştirilmesi kuraklık, çorak topraklar ve yüksek sıcaklıklar karşısında giderek popüler olmaya başlıyor. Yerli Meksika’da kladod olarak da bilinen nopalitos’un yıllık kişi başı tüketimi 6,4 kilogramdır ve bu bölgede oldukça uzun bir geçmişe sahiptir.    

 

Opuntias küçük çiftliklerde yetiştirilmekte ve yabani olarak 3 milyon hektarlık bir alanda hasadı yapılmaktadır. Bu tür küçük çiftliklere giderek damla sulama teknikleri kullanılarak birincil veya ilave bitki olarak yetiştirilmektedir. Bugün Brezilya’da hayvanlara otlak sağlaması için 500 bin hektardan fazla akanda kaktüs ekili durumdadır. Bitki aynı zamanda Kuzey Afrika ve Etiyopya’nın Tigray bölgesinde 360 bin hektarlık alanda yetiştirilmektedir.

 

Gıda ve otlak potansiyeli

 

Armut kaktüsün sıcaktan kurak iklimlerde iyi gelişme yeteneği, kaktüsü gıda güvenliği için önemli bir aktör yapıyor. Gıda sağlamalarının yanı sıra kaktüsler su depolar. Hektar başına 180 tona kadar su sağlayabilirler; bu da yetişkin 5 ineğin ihtiyacı için yeterlidir.

 

Kuraklık zamanlarında kaktüs yetiştirilen çiftlilerde hayvanların hayatta kalma oranları çok daha yüksektir. ICARDA’nın Tunus merkezli araştırmacısı Ali Nefzaoui su kaynaklarına giderek artan baskı gelecekte kaktüsün “21. yüzyıl için en önde gelen bitkilerden birisi olacağını” söyledi.

 

Kitabın birçok bölümü kaktüs yetiştirilmesinin potansiyellerini araştırıyor. Örneğin yanında toprağı geliştirici olarak kaktüs yetiştirildiğinde Tunus türü arpa veriminin arttığını gösteriyor. Araştırmanın ilk bulguları sığır beslenmesinde kaktüsün geviş getirenlerin metan oluşumunu düşürdüğü ve böylece daha düşük sera gazı salınımına katkıda bulunduğunu gösteriyor.

 

Opuntia’nın ticari olarak yetiştirilmesi ve verimi yere, ekim çeşidi ve yetiştirme tekniğine göre değişiyor. İsrail, İtalya ve sulamanın kullanıldığı Meksika’da hektar başına 20 tondan fazla meyve hasadı gayet normal; bazı durumlarda 50 ton hasat görüldüğü de bildirildi ama ürün sıcaktan çatlamış ve yağışa bağımlı yerlerde daha düşük.

 

Armut kaktüsün biyolojik sırrı fotosentezin özel bir türü olduğu biliniyor; bu tür gece boyunca kaktüslere suyu içine almalarına izin veriyor.  Kaktüsün yine de bazı sınırlılıkları mevcut. Donma derecesinin altı saplara ve meyvede geri döndürülemez zararlara yol açıyor. O. ficus-indica (Hint İnciri) normalde 66 derece sıcaklığa kadar yaşayabilirken, fotosentezi 30 derecenin üstünde yavaşlamaya başlıyor. Bundan dolayı Sahel ve Mojave çöllerinde çok fazla bulunmuyor.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Kaktüs, Yemek, Menülerine, Giriyor,
Haber Videosu
Yorumlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Sayfalar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.