Haber Detayı
07 Nisan 2017 - Cuma 10:00 Bu haber 873 kez okundu
 
TÜGİAD İzmir'de Gıda ve Tarım Paneli Düzenledi
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi’nin oluşturduğu "İzmir 2030 Platformu" tarafından Ege Gıda ve Tarım Paneli düzenlendi.
BİTKİSEL ÜRETİM Haberi


Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesince Kaya İzmir ThermalConvention otelde "İzmir 2030" vizyonu kapsamında "Ege Gıda ve Tarım" paneli gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in katıldığı panelin açılış konuşmasını TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Canpolat ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş yaptı.

TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen herkesin Türkiye'yi ileriye taşıyacak konularda elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyada her konuda yenilikçi yaklaşımın olduğunu aktaran Yücelen, "Gıda, tarım sektöründe yenilikçi olmamız gerekli. Somut olarak hedefleri ortaya koyup geleceğe yönelik yürümemiz gerekiyor. Bu anlamda bir adım atan Ege Şubemize ve değerli firmalarımıza teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

“Ege’nin iyi tarım yaptığını tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz” diyen TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Canpolat da İzmir’in 2030 vizyonunu anlattı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir’e su ürünleri organize bölgesi kurulması gerektiğini söyledi. Balık çiftliklerinin lojistik, soğuk hava tesisi, lojistik ve sağlık hizmetleri gibi ortak hizmetlerden yoksun olduğunu belirten Demirtaş, “İzmir’e teşviklerde haksızlık yapılıyor. IPARD neden İzmir’e uygulanmıyor? Yatırımcı neden Manisa’ya gitmek zorunda bırakılıyor?” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Yonca Gıda İcra Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan KFC Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı da olan Alhatoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Altuntaş Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Altuntaş, Özgörkey Gıda Genel Müdürü, Atakey Gıda Yönetim Kurulu üyesi ve TÜGİAD Ege İzmir 2030 Tarım Paneli Koordinatörü Mustafa Bedük, Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Hasan Bey Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Şentürk Salık ve dijital tarımın önde gelen isimlerinden DoktarTarım Kurumu Ortak ve Genel Müdürü Tanzer Bilgen sektörün sorunlarını tartıştı, yenilikçi fikirlerini sundu.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise tarımın insanlığın geleceği açısından önemini vurgulayarak, Ege Bölgesi'nin de Anadolu'nun en verimli topraklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de tarım sektörünün çok ciddi yapısal problemlerinin olduğunu, bunların başında da arazi yapısı ve işletmelerin küçüklüğünün geldiğini anlatan Daniş, arazilerin bölünmemesine ilişkin 1937 yılında TBMM'de tartışmalar olmasına rağmen kanunun 2013 yılında çıkarıldığını ifade etti.

Daniş, 2013 tarihine kadar arazilerin bölüne bölüne küçüldüğünü aktararak, "Arazi toplulaştırmasını yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili de 'Milli Tarım Projesi' kapsamında yeni bir eylem planımız var ancak ne kadar toplulaştırırsak toplulaştıralım yine de dünyayla rekabet edebilmemiz çok mümkün değil, o zaman bizim ortak üretim yapma kültürünü geliştirmemiz lazım ama bizim başarılı olan kooperatif sayımız çok az." dedi.

Milli Tarım Projesi'nin İzmir'de açıklandığını anımsatan Daniş, havza bazlı ürün modeliyle nerede hangi ürünün destekleneceğinin ilan edildiğini bunun da üretimin sürdürülmesi anlamında önemli olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Daniş, 941 havzada toprak analizi yaptıklarını ve gübre kullanım kılavuzu oluşturduklarını belirtti.

Gıda güvenliği konusunun dünya siyasetinde gelecekte önemli konulardan biri olacağını ifade eden Daniş, "İyi tarım uygulamalarını biz Türkiye'de istisnai özendirilen bir nitelik olarak değilde tüm üretimimizi iyi tarım uygulamaları olarak yapmamız gerektiğini düşünüyoruz önümüzdeki süreçte ve bunun için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. En çarpıcı örneklerden bir tanesi de çayda organik üretime geçme kararı aldık. Önümüzdeki yıldan itibaren çayda organik üretime geçmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: TÜGİAD, İzmir'de, Gıda, ve, Tarım, Paneli, Düzenledi,
Haber Videosu
Yorumlar
Sayfalar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.