Konya’da Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında ekilen ürünler hasat edildi
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı ve sektörün lideri Yudum’un, Tohum Derneği iş birliğindegeçen yıl Trakya’da başlattığı ve ikinci yılında Konya’da devam eden Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ’nde hasat yapıldı. Yudum ve Tohum Derneği, proje ileTürkiye’de yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, çeşitliliğin artırılmasını ve ayçiçeği yetiştiren çiftçilerin desteklenmesini hedefliyor.Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’nde geçen yıl Trakya bölgesinde yapılan ilk ekimleri, bu yıl Konya’daki ekimler izledi. Proje, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE), Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik destekleri ve Karatay Ziraat Odası’nın katkıları ile yürütülüyor.
Bu yıl Konya’da altı farklı köyde uygulanan projenin hasat töreni Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Konyalı çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti. Yağlıbayat köyünde düzenlenen hasat töreni, hem yerli üretimin artırılması için umut verdi hem de renkli görüntülere sahne oldu.
Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında geçen yıl Trakya’da Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri ilçelerinde 10 çeşit yerli tohum ekilerek hasat yapıldı. Bu 10 çeşit hasat sonrası verimlilik ve yağ oranı gibi performans parametreleri açısından değerlendirildi.
Bölgede kabul görmüş ortalamaların üzerinde performansı olan bu 5 çeşit ile bu sene geliştirilenyeni 5 çeşit bu seneki deneme çalışmasına dahil edildi. Bu kapsamda bu yıl da Konya’da Yağlıbayat, Yenikent, Göçü, Ovakavağı, Yarma ve Karakaya köylerinde toplam 10 çeşit yerli ayçiçek tohumu ekimi yapıldı.
Kadın ve genç çiftçiler önceliklendirildi
Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında geçen sene Trakyalı ve bu sene de Konyalı çiftçilerin dahil edildiği, 300’e yakın çiftçinin katılımı ile bir çiftçi ağı kuruldu. Çiftçi ağında yer alan çiftçilere bu yılın mart ayında tohum desteği verildi. Tohum N desteği verilen 70 çiftçi kura ile seçilirken kadınlara, gençlere ve ihtiyaç sahiplerine öncelik sağlandı. Ayrıca çiftçilere proje süresince yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteği verildi. Projenin sosyolojik boyutu da öne çıkan özelliklerinden birisi. Proje kapsamında kadın ve genç çiftçilerin desteklenmesine öncelik veriliyor. Kadın çiftçilerin desteklenmesi, tarımda kadınların görünmeyen emeklerinin görünür kılınması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Çiftçilikten, kırsal yaşamdan ve tarımdan uzaklaşan gençlerin de proje kapsamında desteklenmesi tarımın gençlerin gözünde cazip hale getirilmesi açısından çok değerli bulunuyor.
Tamamı yerli, hem kuru hem de sulu tarım koşullarına uygun tohumlar
Proje kapsamında ekimi yapılan tohum türlerinin tamamı yerli, hem kuru hem de sulu tarımkoşullarında verim kapasitesine sahip. Yaygın hastalıklara karşı dirençli ve kuş zararları ile güneş yanıklarına da dayanıklı olan tohumların yağ oranları 35’in üzerinde.Projenin bir sonraki aşamasında verim açısından ilk 5 sırada yer alan yerli tohum çeşitleri kullanılarak yeni demonstrasyon alanlarında deneme ekimleri ve tohum desteği çalışmaları gerçekleştirilecek. Projenin 3. yılındaki denemeler de sona erdiğinde yapılacak testler ve değerlendirmeler ile en verimli tohumlar belirlenecek. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ ne müracaat edilecek ardından tescil süreci başlatılacak.
Hasat törenine katılan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yerliüretimi artırmak ve çiftçileri güçlendirmek için Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve ÇiftçiDestekleme Projesi gibi çalışmaların sayısının artması gerektiğine dikkat çekti: “Bu tür çalışmalarile uzun vadede yerli üretimimizi artırarak yağlı tohum ithalatını azaltmamız mümkün olacak. Bukapsamda ekonomimize sağlayacağı katkı da yadsınamaz. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme veÇiftçi Destekleme Projesi’nin başarılı sonuçlar elde edeceğine inancım tam. Projede kamu, siviltoplum ve sanayi bir araya geldi; projeyi geliştirdi ve bu ülkenin çalışkan, fedakar çiftçileri ilebirlikte uygulamaya aldı. Özel sektörden ‘Savola Gıda Türkiye’, sivil toplum kuruluşu olarak‘Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği’, kamu sektöründen de ‘Tarımsal Araştırma Enstitüleri’ ile‘Ziraat Odası Başkanlıkları’ bu projede bir arada çalışıyor. Sonunda Musa Bey’in aktardığı ilk yılverimlilik analizleri de gösteriyor ki çok başarılı iş sonuçları ortaya çıkacak. Proje kapsamında ayçiçek tarımı yapan çiftçilere tohum, eğitim ve teknik uygulama desteği sağlanması da yine yerli üretimimizin artırılması noktasında kilometre taşlarından birisi. Hatta tohum desteği verilen çiftçiler seçilirken kadınlara ve gençlere öncelik verildiğini memnuniyetle öğrendim. Bu yaklaşım için tüm proje paydaşlarını tebrik ediyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum.”