UPL Araştırma Gemisi Türkiye’nin Tarihi Zenginliklerini Açığa Çıkarıyor!

2023 Yazında yüzde 95'i tamamlanarak hizmete açılan UPL Araştırma Gemisi, deniz altındaki eserlerin koruma-onarım ve analiz ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Gemide görev yapan 20 araştırmacı, sualtı arkeolojisi alanında önemli keşiflere imza atıyor.  Kazı çalışmalarında kullanılan yöntemler de dikkat çekici. Her sabah gruplara ayrılan dalgıçlar, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kez dalış yaparak güvenli bir şekilde kazı alanını inceledi. Güvenlik önlemleri kapsamında her iki dalış arasında 3 saatlik bir mola verildi. Her külçeye özel kodlar atanarak detaylı belgeleme yapıldı ve külçelerin üzerinde keski ve çekiçle çalışılırken, aynı zamanda denizden çıkan kabuklular toplandı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle gerçekleştirilen arkeolojik sualtı araştırmaları sonucunda Antalya açıklarında 14 gemi batığı tespit edildi. Ayrıca, Antalya ve Mersin kıyılarında U, Y ve T tipi demir çapalar, taş çapalar ve birçok amfora parçası belgelenerek bölgenin zengin tarihine ışık tutuldu.

UPL Araştırma Gemisi, Akdeniz Arkeoloji Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle destekleniyor. Gemide kullanılan sualtı robotları, çift ışınlı sonar, yan taramalı sonar, manyetometreler ve iletişim sistemleri gibi teknolojik cihazlar sayesinde deniz tabanı detaylı bir şekilde taranarak bölgenin tarihi haritası çıkarılıyor.

UPL Araştırma Gemisi'nin başarıyla gerçekleştirdiği sualtı araştırmaları, Türkiye'nin tarihine ve kültür mirasına ışık tutan önemli bir adım olarak kayıtlara geçiyor.