Haber Detayı
06 Nisan 2021 - Salı 10:22 Bu haber 7174 kez okundu
 
GIDANI KORU KAMPANYASI SON HIZ DEVAM EDİYOR
2020 Yılı içerisinde başlatılan ve devam eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)ile Tarım ve Orman Bakanlığımız gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için Gıdanı Koru ulusal kampanyasını başlattı. Gıdanı Koru kampanyası gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararları ile ilgili tüketicinin bilgisinin arttırılması ve israfı önleyici davranışların benimsenerek, tüketicinin gıdayı tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu değişim planlamaktadır.
- Haberi
GIDANI KORU KAMPANYASI SON HIZ DEVAM EDİYOR

İnsan tüketimi amacıyla üretilen gıdanın yaklaşık üçte birine karşılık gelen 1,3 milyar
ton/yıl gıda kayba uğramakta ya da israf edilmekte; bu da sosyal, ekonomik ve çevresel
sorunlara neden olmaktadır. Gıda kayıpları ve israfının azaltılması, gelecekte gıda
güvenliğimizi ve beslenmemizi desteklemek için önemli bir adım olacaktır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığınca
gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını arttırmak, gıda tedarik zincirindeki
tüm katılımcıları harekete geçirmek için 2020 Yılında “Gıdanı Koru” ulusal kampanyasını
başlatıldı.
Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce “Gıdanı Koru” ulusal kampanyasına
katkı sağlamak amacıyla ev hanımlarının tüketici boyutunda gıda güvenilirliği ve gıda israfı
konusunda bilinçlendirilmesi, katılımcıların atölyede farklı yemekler pişirerek keyifli zaman
geçirmesi, yemek pratiklerini geliştirmesi ve yerel/yöresel tariflerin sürdürülebilirliğinin
sağlanması amacıyla 2021 yılı boyunca sürecek “Gıda Dostu Mutfak Atölye” leri projesi
hayata geçirildi.
Gıda Dostu Mutfak Atölyelerinin ilki, projeye bedelsiz yer sağlayan Gastronomi
Marka Akademisinde 10 Şubat 2021 tarihinde “Dünya Bakliyat Günü”nde gerçekleştirildi.
MasterChef yarışmacılarından eğitmen şef Rıfat YURTTAŞ’ın anlatımı ile ev hanımlarınca
atölyede geleneksel yemeklerimizden ”Keşkek” pişirildi. İkincisi ise yine İzmir Ticaret
Odasının katkılarıyla 17.03.2021 tarihinde Gastronomi Marka Akademisinde gerçekleştirildi.
Alsancak Dostlar Fırını ve Çelebi Kardeşler Unlu Mamulleri şefleri ile katılarak projeye
destek sağladılar. “Coğrafi İşaretli İzmir Boyozu” ve yine İzmir’imiz ile özdeşleşmiş
“İzmir Bomba Tatlısı” yapılarak ev hanımlarının hem mutfak pratiklerini geliştirmelerine
katkı sağlandı hem de yöresel ürünler ön plana çıkarılmaya devam edildi. Her iki eğitime de
Konak İlçesinde bulunan farklı mahallelerin muhtarları da dahil olmak üzere 12’şer ev hanımı
katıldı. Pandemi göz önünde bulundurularak kontenjan sınırlı tutuldu, maske, mesafe, hijyen
kurallarına uyuldu ve katılımcıların HES kodu sorgulandı.
Akabinde İlçe Müdürlüğü teknik personelince Tarım ve Orman Bakanlığınca önemli
ve ülke ekonomisine etkisi tartışılmaz olan herkes tarafından benimsenmesi gereken gıda
israfının tüketici boyutunda önlenmesi, güvenilir gıda, gıda etiket okur/yazarlığı, son
tüketim/tavsiye edilen tüketim tarihi farklılığı, gıdaların muhafaza koşullarında dikkat
edilecek hususlar, organik ürün, akıllı alışveriş, evde organik gübre yapımı konularında
farkındalığı arttırmak için eğitim verildi. Ayrıca ev hanımlarına “Gıdanı Koru” Ulusal
Kampanyası tanıtıldı ve gıdayı koruyup sofralarına sahip çıkacaklarına dair söz alındı.

Kaynak: Editör: Tarım Türk Dergisi
Etiketler: GIDANI, KORU, KAMPANYASI, SON, HIZ, DEVAM, EDİYOR, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı