Akıllı platform geliştirme yoluyla balık atıklarıyla mücadelede
Akıllı platform geliştirme yoluyla balık atıklarıyla mücadelede
Portekiz'in yeni projesi "Baştan Kuyruğa Balık Önemlidir", atılan balık parçalarını değerli kaynaklara dönüştürerek balık atıklarını azaltmayı amaçlıyor.
B2E – CoLAB for Blue Bioeconomy öncülüğündeki girişim, geleneksel işleme yöntemlerinde sıklıkla göz ardı edilen deniz yan ürünlerinin kullanımını optimize etmek üzere tasarlanmış akıllı bir platform oluşturmayı amaçlıyor.
Proje, Portekiz'in deniz sektöründe sürdürülebilirliği artırmaya yönelik olumlu bir adım teşkil ediyor. B2E CoLAB koordinatörü Maria Coelho'ya göre, "Fish Matter, ham maddelerin yetersiz kullanımına ve yenilikçi ve sürdürülebilir dairesel ekonomi süreçleri kurma acil ihtiyacına doğrudan bir yanıttır." Coelho, projenin hem Portekiz ekonomisi hem de toplum üzerinde olumlu ve etkili etkilere sahip olmasını umuyor.
Projenin merkezinde akıllı bir eşleştirme platformunun geliştirilmesi yer alıyor. Bu araç, yan ürün üreticileri, işlemciler ve teknoloji sağlayıcıları dahil olmak üzere mavi biyoekonomideki farklı paydaşları birbirine bağlamayı amaçlıyor. Platform, bu bağlantıları kolaylaştırarak balık kafaları, iç organlar, deriler ve kabuklar gibi daha önce atılmış malzemelerden yüksek değerli ürünlerin yaratılmasına yol açabilecek stratejik ortaklıkları teşvik etmeyi umuyor.
Avrupa Komisyonu'nun Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, Fish Matter gibi girişimlerin sürdürülebilir inovasyonu teşvik etmede önemli bir rol oynamasına olanak tanıdı. Platformun gelişmiş eşleştirme algoritmaları aracılığıyla yeni pazarları ve ürünleri harekete geçirme potansiyeli, önemli bir özellik olarak vurgulandı. Coelho, "Bu yaklaşım, yenilikçi yaklaşımlardan yararlanarak ve gerçek bir döngüsel ekonomiyi teşvik ederek yeni ürün ve pazarların yaratılmasını teşvik edecek" diye ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.