Adana escort Alanya escort Anadolu yakası escort ankara escort Antalya escort Ataköy escort Avcılar escort Avrupa yakası escort Bahçelievler escort Bahçeşehir escort Bakırköy escort Başiktaş escort Beylikdüzü escort Bodrum escort Bursa escort Denizli escort Diyarbakır escort Esenyurt escort Eskişehir escort Etiler escort Fatih escort Gazinatep escort Halkalı escort istanbul escort İzmir escort İzmit escort Kadıköy escort Kayseri escort Kocaeli escort Konya escort Kurtköy escort Kuşadası escort Malatya escort Maltepe escort Mecidiyeköy escort Mersin escort Nişantaşı escort Pendik escort Muratpaşa escort Şirinevler escort Şişli escort Taksim escort Ümraniye escort ataşehir escort kartal escort
bostancı escort

deneme bonusu veren siteler

deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler Deneme bonusu

deneme bonusu veren siteler

deneme bonusu veren siteler 2023 cardsthatgive.org virginiawinefestival.org/ deneme bonusu https://playdotjs.com/ deneme bonusu veren bahis siteleri youtube mp3

Upl Gif
agrobay

Milyonlarca İnsan Açlıkla Yüzleşirken Üretilen Gıdanın Beşte Biri Çöpe Gidiyor!

Bitkisel Üretim 16.10.2024 - 00:05, Güncelleme: 14.10.2024 - 10:51 24209+ kez okundu.
 

Milyonlarca İnsan Açlıkla Yüzleşirken Üretilen Gıdanın Beşte Biri Çöpe Gidiyor!

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton, Türkiye'de ise yaklaşık 26 milyon ton gıda israf edilmektedir.
  Türkiye gıda israfında ilk üçte​   783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığı ve israf edilen gıdanın yüzde 25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceği belirtildi. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği üçüncü ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıdanın çöpe atıldığı aktarıldı. Raporda, dünyada her yıl 931 milyon gıda israf edilirken Türkiye’de de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geldiği aktarıldı. Raporda, her yıl dünyada gerçekleşen gıda israfının yüzde 61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise yüzde 42’sinin evlerden çöpe gittiği bilgisi yer aldı.     BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporu, 1,05 milyar ton gıdanın israf edildiğini ortaya koydu. Tüketicilerin kullanımına sunulan gıdanın yaklaşık %19’u genel olarak perakende, gıda hizmeti ve hane düzeyinde kaybedildi. Bu, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre, hasattan satış noktasına kadar tedarik zincirinde kaybedilen gıdanın (%13) üzerine ekleniyor. “Gıda israfı küresel bir trajedidir. Bugün dünya çapında gıda israfı nedeniyle milyonlarca kişi aç kalacak” diyen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, süregelen bu sorunun yalnızca küresel ekonomiyi etkilemekle kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliğini, biyolojik çeşitlilik kaybını ve kirliliği daha da kötüleştirdiğini açıkladı. Dünyadaki gıda israfının büyük bir kısmından -yılda çöpe atılan 1 milyar ton gıdanın yaklaşık yüzde 60’ından- haneler sorumlu tutuluyor. Ancak ticari gıda sistemleri de buna önemli bir katkı sağlıyor: Mevcut son verilere göre 2022’de, gıda hizmetleri atıkların yüzde 28’ini, perakende ise yaklaşık yüzde 12’sini oluşturdu. Ortalama olarak yılda kişi başı 79 kilo gıda israf ediliyor. Raporun yazarları bunun, dünyada açlıktan etkilenen herkes için her gün 1,3 öğün yemeğe eşdeğer olduğunun altını çiziyor. Sorun zengin ülkelerle sınırlı değil. 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu’nun yayımlanmasının ardından veri kapsamı neredeyse iki katına çıkmıştı. Bu kapsam genişlemesi bu bağlamda zengin ve yoksul ülkeler arasındaki yakınlaşmanın arttığını gösterdi. Yüksek gelirli, üst-orta gelirli ve alt-orta gelirli ülkeler, evsel gıda atıklarının ortalama seviyelerinde kişi başına yılda yalnızca yedi kilogram farklılık gösteriyor. Daha büyük ayrım, kentsel ve kırsal nüfus arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor. Kentlerde Gıda İsrafı Nasıl Azaltılabilir?     Örneğin orta gelirli ülkelerde kırsal alanlar genellikle daha az israf yapıyor. Olası bir açıklama, yiyecek artıklarının evcil hayvanlar için geri dönüştürülmesi, hayvan yemi ve kırsal kesimde evde kompost yapılmasına dayanıyor. Rapor, şehirlerde gıda atıklarının azaltılması ve kompost yönteminin güçlendirilmesine yönelik çabalara odaklanılmasını öneriyor. Rapor, ortalama sıcaklıklar ile gıda israfı seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu da ortaya koyuyor. Daha sıcak ülkelerde, gıdaların yüksek sıcaklıklarda bozulmasının daha kısa sürmesi ve sağlam soğutma ve muhafaza çözümlerinin eksikliği nedeniyle, hanelerde kişi başına daha fazla gıda israfı görülüyor. Daha yüksek mevsimsel sıcaklıklar, aşırı sıcaklık olayları ve kuraklıklar, gıdaların güvenli bir şekilde saklanmasını, işlenmesini, taşınmasını ve satılmasını daha da zorlaştırıyor ve çoğu zaman önemli miktarda gıdanın israf edilmesine veya kaybolmasına neden oluyor. UNEP, gıda kaybı ve israfının küresel seragazı emisyonlarının %10’unu (havacılık sektörüyle karşılaştırıldığında toplam emisyonun neredeyse beş katı) oluşturduğundan, gıda atıklarından kaynaklanan emisyonları azaltmanın hayati önem taşıdığına inanıyor. Rapora göre iyimser olmak için neden var: Gıda israfını ve iklim ve su stresi üzerindeki etkileri azaltmaya yönelik kamu-özel sektör ortaklıkları, her seviyeden giderek artan sayıda hükümet tarafından benimseniyor. Örneğin sırasıyla %18 ve %31’lik gıda israfı azaltımıyla Japonya ve Birleşik Krallık, doğru politikalarının meyvelerini topluyor.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton, Türkiye'de ise yaklaşık 26 milyon ton gıda israf edilmektedir.

 

Türkiye gıda israfında ilk üçte​

 

783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığı ve israf edilen gıdanın yüzde 25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceği belirtildi. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği üçüncü ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıdanın çöpe atıldığı aktarıldı.

Raporda, dünyada her yıl 931 milyon gıda  israf edilirken Türkiye’de de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geldiği aktarıldı. Raporda, her yıl dünyada gerçekleşen gıda israfının yüzde 61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise yüzde 42’sinin evlerden çöpe gittiği bilgisi yer aldı.

 

 

BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporu, 1,05 milyar ton gıdanın israf edildiğini ortaya koydu. Tüketicilerin kullanımına sunulan gıdanın yaklaşık %19’u genel olarak perakende, gıda hizmeti ve hane düzeyinde kaybedildi.

Bu, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre, hasattan satış noktasına kadar tedarik zincirinde kaybedilen gıdanın (%13) üzerine ekleniyor.

“Gıda israfı küresel bir trajedidir. Bugün dünya çapında gıda israfı nedeniyle milyonlarca kişi aç kalacak” diyen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, süregelen bu sorunun yalnızca küresel ekonomiyi etkilemekle kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliğini, biyolojik çeşitlilik kaybını ve kirliliği daha da kötüleştirdiğini açıkladı.

Dünyadaki gıda israfının büyük bir kısmından -yılda çöpe atılan 1 milyar ton gıdanın yaklaşık yüzde 60’ından- haneler sorumlu tutuluyor. Ancak ticari gıda sistemleri de buna önemli bir katkı sağlıyor: Mevcut son verilere göre 2022’de, gıda hizmetleri atıkların yüzde 28’ini, perakende ise yaklaşık yüzde 12’sini oluşturdu.

Ortalama olarak yılda kişi başı 79 kilo gıda israf ediliyor. Raporun yazarları bunun, dünyada açlıktan etkilenen herkes için her gün 1,3 öğün yemeğe eşdeğer olduğunun altını çiziyor.

Sorun zengin ülkelerle sınırlı değil. 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu’nun yayımlanmasının ardından veri kapsamı neredeyse iki katına çıkmıştı. Bu kapsam genişlemesi bu bağlamda zengin ve yoksul ülkeler arasındaki yakınlaşmanın arttığını gösterdi.

Yüksek gelirli, üst-orta gelirli ve alt-orta gelirli ülkeler, evsel gıda atıklarının ortalama seviyelerinde kişi başına yılda yalnızca yedi kilogram farklılık gösteriyor. Daha büyük ayrım, kentsel ve kırsal nüfus arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.

Kentlerde Gıda İsrafı Nasıl Azaltılabilir?

 

 

Örneğin orta gelirli ülkelerde kırsal alanlar genellikle daha az israf yapıyor. Olası bir açıklama, yiyecek artıklarının evcil hayvanlar için geri dönüştürülmesi, hayvan yemi ve kırsal kesimde evde kompost yapılmasına dayanıyor.

Rapor, şehirlerde gıda atıklarının azaltılması ve kompost yönteminin güçlendirilmesine yönelik çabalara odaklanılmasını öneriyor. Rapor, ortalama sıcaklıklar ile gıda israfı seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu da ortaya koyuyor.

Daha sıcak ülkelerde, gıdaların yüksek sıcaklıklarda bozulmasının daha kısa sürmesi ve sağlam soğutma ve muhafaza çözümlerinin eksikliği nedeniyle, hanelerde kişi başına daha fazla gıda israfı görülüyor.

Daha yüksek mevsimsel sıcaklıklar, aşırı sıcaklık olayları ve kuraklıklar, gıdaların güvenli bir şekilde saklanmasını, işlenmesini, taşınmasını ve satılmasını daha da zorlaştırıyor ve çoğu zaman önemli miktarda gıdanın israf edilmesine veya kaybolmasına neden oluyor.

UNEP, gıda kaybı ve israfının küresel seragazı emisyonlarının %10’unu (havacılık sektörüyle karşılaştırıldığında toplam emisyonun neredeyse beş katı) oluşturduğundan, gıda atıklarından kaynaklanan emisyonları azaltmanın hayati önem taşıdığına inanıyor.

Rapora göre iyimser olmak için neden var: Gıda israfını ve iklim ve su stresi üzerindeki etkileri azaltmaya yönelik kamu-özel sektör ortaklıkları, her seviyeden giderek artan sayıda hükümet tarafından benimseniyor. Örneğin sırasıyla %18 ve %31’lik gıda israfı azaltımıyla Japonya ve Birleşik Krallık, doğru politikalarının meyvelerini topluyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.