'Etli pirinç'? Güney Koreli profesör küresel proteini değiştirmeyi hedefliyor
'Etli pirinç'? Güney Koreli profesör küresel proteini değiştirmeyi hedefliyor
Güney Koreli bilim insanlarından oluşan bir ekip, Seul'deki küçük bir laboratuvarda kültürlenmiş sığır eti hücrelerini pirinç tanelerine enjekte ediyor. Bu sürecin, dünyanın beslenme biçimini kökten değiştirebileceğini umuyorlar.
Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden Hong, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kültür eti kullanarak, hayvanları kesmeden hayvansal protein elde edebiliriz" dedi.
Dünya çapındaki şirketler, endüstriyel hayvan yetiştiriciliğini çevreleyen etik sorunların yanı sıra hayvancılıktan kaynaklanan sera gazı emisyonlarıyla bağlantılı bir dizi çevresel endişe nedeniyle, bitki bazlı veya kültür eti gibi et alternatiflerini ticarileştirmeye uzun zamandır çalışıyor.
Organoidler ve biyomedikal bilimler alanında geçmişi olan Hong, araştırması için pirinci seçti çünkü bu tahıl Asya'daki insanlar için zaten en önemli protein kaynağıydı.
Şu anki işlem zaman alıcı olabiliyor: Sıradan bir pirinç tanesi, yapışmayı kolaylaştırmak için balık jelatini ile kaplanıyor, ardından 11 güne kadar bir petri kabında kültüre alınmadan önce tek tek sığır hücreleri enjekte ediliyor.
Hong, pirincin "hafif gözenekli bir yapıya" sahip olduğunu ve sığır eti hücreleri pirince enjekte edildiğinde tahılın "hücrelerin içeriden dışarıya doğru düzgün bir şekilde büyümesi için ideal bir yapı" sunduğunu söyledi.
Karbon Ayakizi
Hong'un "etli" pirinci, normal pirinçten %8 daha fazla protein ve %7 daha fazla yağ içeriyor.
Hong ve ekibinin hala süreci nasıl ölçeklendirecekleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Hong, ancak yaratımının iki Afrika ülkesinde acil durumlar için bir yardım yemeği olarak onaylanmasını umduğunu söyledi.
"Günde sadece bir öğünle sınırlı olanlar için, ( protein içeriğinde) sadece yüzde birkaçlık bir artış bile inanılmaz derecede önemli hale geliyor" dedi.
Profesör Hong Jin-kee, Güney Koreli bilim insanlarından oluşan bir ekibin, dünyanın beslenme şeklini kökten değiştirebileceğini umdukları bir işlemle, kültürlenmiş sığır eti hücrelerini tek tek pirinç tanelerine enjekte ettiği Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nde pembe 'etli pirinç' içeren bir kaseyle poz veriyor.
Güney Kore henüz tüketim için herhangi bir kültür etini onaylamadı, ancak 2022'de bir "gıda teknolojisi" fonuna milyonlarca dolar yatırmayı planladığını duyurdu ve hücre kültürü etini ayrıca öncelikli araştırma alanı olarak belirledi.
Singapur ve ABD'de yetiştirilmiş et satılıyor ancak İtalya, geçen yıl hayvancılık sektörünü koruma gereğini öne sürerek bunu yasakladı.
Bazı bilim insanları, kültür etindeki olası etik kaygıların başında ilk hayvan hücrelerinin kaynağının geldiğini söylüyor.
Seul Ulusal Üniversitesi'nde eski emekli profesör olan Choi Yoon-jae, Chuksan News adlı internet sitesinde yayınlanan köşesinde, "Kültür ortamında kullanılan serumun ve kültürleme sürecinde eklenen antibiyotik ve hormonların güvenliği konusunda kesin bir şey söylemek zor" ifadelerini kullandı.
Hong'un ekibine göre, hibrit pirinç yöntemi, hayvan yetiştirme ve çiftlik hayvanı yetiştirme ihtiyacını ortadan kaldırarak proteinin karbon ayak izini önemli ölçüde azaltıyor.
Üretilen her 100 gram (3,5 ons) protein için 6,27 kilogram (13,8 pound) karbondioksit salındığını tahmin ediyor; bu, geleneksel sığır eti üretiminden sekiz kat daha az.
Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nde Profesör Hong Jin-kee
Bunu yer misin?
Birmingham Üniversitesi'nde teknoloji ve toplum alanında öğretim görevlisi olan Neil Stephens, kültür etinin uzun zamandır "geleneksel hayvancılığa kıyasla bir iklim çözümü olarak sunulduğunu" söyledi.
Ancak sektörün, "ölçekli ve ucuz üretim, düşük enerji ihtiyacı ve çevre dostu girdiler" gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten uzman, şunları kaydetti:
"Etli pirinç, diğer bazı kültür et ürünlerine göre daha avantajlı olabilir" dedi. Çünkü bu, "hayvan hücrelerini bitki materyaliyle karıştıran bir melez ürün -pirinç- daha ucuz ve daha az enerji gerektiren bir ürün".
"Bununla birlikte, çevresel kimlik bilgilerini ölçekte kanıtlaması ve insanları onu yemeye ikna etmesi gerekecek. Her ikisi de bir zorluk olabilir."
Küresel danışmanlık şirketi AT Kearney, 2040 yılına gelindiğinde küresel et tüketiminin yalnızca %40'ının geleneksel kaynaklardan geleceğini ve tüm sektörün altüst olacağını öngörüyor.
2019 tarihli bir raporda, "Süt, yumurta akı, jelatin ve balık gibi ürünler de benzer teknolojiyle üretilebilir" denildi.
Hong, biyoteknolojinin insanların gıda tüketim biçimini daha iyiye doğru değiştirebileceğine tutkuyla inanıyor.
Örneğin, sarkopeni (kas kaybı) sorunu yaşayan yaşlı bir kişinin, özel rahatsızlığını hafifletmek için yağ yerine sadece kas hücrelerinden üretilen laboratuvarda yetiştirilmiş eti yiyebileceğini söyledi.
Dünya, "Daha fazla biyolojik bilginin mevcut olduğu ve gıdamızı titizlikle kontrol etmemiz gereken bir çağın eşiğinde" dedi.
Bunun, gelecekte yapay zeka destekli bir mutfağın, bir kişinin sağlık durumunu kan analizi yoluyla değerlendirebileceği ve ardından bir robota en uygun kahvaltıyı hazırlaması talimatını verebileceği anlamına gelebileceğini söyledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.