Pamuk Lisanslı Depolarla İlgili Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi

Bitkisel Üretim (bloomberght) - bloomberght | 21.04.2025 - 08:12, Güncelleme: 21.04.2025 - 08:15 130 kez okundu.
 

Pamuk Lisanslı Depolarla İlgili Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi

Ticaret Bakanlığı, pamuk lisanslı depolarla ilgili düzenlemeyi değiştirdi. Asgari depo kapasitesi 10 bin tondan 5 bin tona düşürülürken, lisanslı depo işletmelerinin sermaye şartları da yeniden belirlendi.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Pamuk Lisanslı Depo Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 21 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile pamuk üreticileri ve tarım sektörü açısından önemli değişiklikler getirildi. Tebliğde yapılan en dikkat çekici değişiklik, lisanslı depo işletmelerinin sahip olması gereken asgari kapalı depo kapasitesinde gerçekleşti. Daha önce 10 bin ton olarak belirlenen bu kapasite, yapılan değişiklikle birlikte 5 bin tona düşürüldü. Bu değişiklik, küçük ve orta ölçekli yatırımcıların lisanslı depoculuk sistemine daha kolay dahil olmasını hedefliyor. Böylece hem pamuk üreticilerinin ürünlerini güvenli şekilde depolaması kolaylaşacak hem de sektörde rekabet artacak. Bunun yanı sıra, lisanslı depo işletmelerinin sahip olması gereken asgari ödenmiş sermaye tutarı da kapasiteye göre yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, 5 bin ile 10 bin ton arasında kapasiteye sahip olan işletmeler için asgari sermaye tutarı 1 milyon lira olarak belirlendi. 10 bin 1 ile 20 bin ton kapasiteye sahip depolar için ise bu tutar 1,5 milyon lira oldu. Daha yüksek kapasiteye sahip işletmeler için gerekli sermaye tutarlarının da buna paralel olarak yeniden düzenleneceği öngörülüyor. Yapılan bu değişikliklerin, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağı ve pamuk sektörünün daha kurumsal bir yapıya kavuşmasını hızlandıracağı ifade ediliyor.
Ticaret Bakanlığı, pamuk lisanslı depolarla ilgili düzenlemeyi değiştirdi. Asgari depo kapasitesi 10 bin tondan 5 bin tona düşürülürken, lisanslı depo işletmelerinin sermaye şartları da yeniden belirlendi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan " Pamuk Lisanslı Depo Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 21 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile pamuk üreticileri ve tarım sektörü açısından önemli değişiklikler getirildi.

Tebliğde yapılan en dikkat çekici değişiklik, lisanslı depo işletmelerinin sahip olması gereken asgari kapalı depo kapasitesinde gerçekleşti. Daha önce 10 bin ton olarak belirlenen bu kapasite, yapılan değişiklikle birlikte 5 bin tona düşürüldü. Bu değişiklik, küçük ve orta ölçekli yatırımcıların lisanslı depoculuk sistemine daha kolay dahil olmasını hedefliyor. Böylece hem pamuk üreticilerinin ürünlerini güvenli şekilde depolaması kolaylaşacak hem de sektörde rekabet artacak.

Bunun yanı sıra, lisanslı depo işletmelerinin sahip olması gereken asgari ödenmiş sermaye tutarı da kapasiteye göre yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, 5 bin ile 10 bin ton arasında kapasiteye sahip olan işletmeler için asgari sermaye tutarı 1 milyon lira olarak belirlendi. 10 bin 1 ile 20 bin ton kapasiteye sahip depolar için ise bu tutar 1,5 milyon lira oldu. Daha yüksek kapasiteye sahip işletmeler için gerekli sermaye tutarlarının da buna paralel olarak yeniden düzenleneceği öngörülüyor.

Yapılan bu değişikliklerin, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağı ve pamuk sektörünün daha kurumsal bir yapıya kavuşmasını hızlandıracağı ifade ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember